Lansarea studiului privind dezvoltarea societății civile
Studiul privind dezvoltarea societății civile din Țara Făgărașului este unul dintre produsele proiectului privind dezvoltarea capacității ONGurilor făgărășene. Raportul analizează societatea civilă făgărășeană și face o mapare a organizațiilor în funcție de obiectul de activitate și zonele deservite. De asemenea, oferă o analiză cantitativă cu privire la provocările specifice ale ONG-uri din regiune. La acest capitol, provocările financiare și dificultatea atragerii de fonduri se află în topul clasamentului. Urmează provocările legate de dezvoltarea organizației (resurse umane, managementul voluntarilor, activitățile de planificare, monitorizare și evaluare).
La aspecte care funcționează bine în organizațiile din Țara Făgărașului, cei mai mulți respondeți menționează managemenul proiectelor și comunicarea internă.

Rețeaua de parteneriate locale este relativ fragmentată, aspect care indică necesitatea unor eforturi colective pentru dezvoltarea unui ecosistem bine conectat în Țara Făgărașului. De asemenea, rețeaua locală este puțin conectată la nivel național și internațional. În medie, o organizație din Țara Făgărașului are doi parteneri locali, un partener la nivel național sau internațional și un finanțator. Rețeaua locală este centralizată în jurul unor organizații cheie bine conectate, celelalte rămânând în poziții periferice ecosistemului.

Aceleași organizații se regăsesc în top 10 pe fiecare indicator la nivel local, ca și în întregul ecosistem de relații, pe primul loc fiind Fundația Comunitară Țara Făgărașului, urmată de Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat și Serviciul Salvamont Victoria.
În topul entităților din ecosistemul de finanțare al organizațiilor locale, pe primul loc se află tot Fundația Comunitară Țara Făgărașului.

“O concluzie a raportului este că ecosistemul societății civile Țara Făgărașului este relativ conectat la nivel local, însă nu este suficient de bine integrat la nivel național și internațional și nu este sustenabil din punct de vedere al sprijinului financiar.” - spune Ștefan Cibian, unul dintre autorii studiului şi director executiv al Institutului de Cercetare Făgăraş.

În zona extinsă a Țării Făgărașului au fost identificate 1.069 ONG-uri înscrise în Registrul ONG de la Ministerul Justiției. Dintre acestea, 157 își au reședința în orașul Făgăraș (15%). La nivel de regiune 60% dintre organizații se regăsesc în mediul urban, iar 40% în mediul rural.

Accesează studiul aici.
DESCOPERĂ NOUTĂȚILE ȘI EVOLUȚIA PROIECTULUI

abonează-te la newsletter


MĂ ABONEZ

Proiectul este derulat de Fundația Comunitară Țara Făgărașului în parteneriat cu Fundația Mihai și Maria Frățilă și Institutul de Cercetare Făgăraș și beneficiază de o finanțare în valoare de 249,864 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org
Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro